Självbetjäning

Självbetjäning

Vid självbetjäningsautomaterna kan du själv låna, återlämna, och låna om material.

För att göra det enklare för dig som låntagare har vi ett par låneautomater för självbetjäning på Vimmerby bibliotek. Filialerna i Storebro och Södra Vi har också varsin automat.

Låneautomaterna är ett bra alternativ när bibliotekspersonalen vid lånedisken är upptagna med andra låntagare, eller när du helt enkelt vill ta hand om utlåningen själv.

Vad behövs för att kunna använda låneautomaterna?

 • Ett aktivt bibliotekskort hos oss. Du behöver inte fysiskt ha med dig kortet, då du kan använda ditt personnummer (tio siffror) istället.
  Om du använder ett tjänstekort behöver du ha kortet med dig för självbetjäning, då tjänstekort oftast saknar ett inlagt personnummer. 
   
 • Din personliga PIN-kod. Oavsett om du använder ditt bibliotekskort eller ditt personnummer så måste du använda en fyrsiffrig kod. Denna kod är samma PIN-kod som du använder för att logga in på "Mina sidor" här på bibliotekets webbplats.

Vad kan du göra vid låneautomaterna?

Vid låneautomaterna kan du göra tre saker:

 • Låna medier
  Oavsett vilka typer av fysiska medier du lånar så kan du själv låna det mesta i automaterna. Detta inkluderar de medier som du själv kan hämta från reservationshyllan (även fjärrlån).

  Om du vid lån av något material skulle få ett felmeddelande på skärmen, eller om du märker att det medium du lägger i den markerade rektangeln på bordskivan inte registreras på skärmen, var vänlig kontakta personalen. 
   
 • Låna om medier (och se vad du har lånat)
  Alla medier som du kan låna själv i automaterna kan du också låna om i automaterna - förutom fjärrlån. För att försöka låna om ett fjärrlån måste du även i fortsättningen kontakta bibliotekspersonalen. Det ska tilläggas att du kan också låna om allt (utom fjärrlån) här på hemsidan om du loggar in till "Mina sidor", och det kan du göra från din dator, surfplatta, eller mobiltelefon.

  Om du får ett meddelande som innebär att ditt försök misslyckas när du försöker låna om ett medium (som inte är fjärrlån) på skärmen, var vänlig kontakta personalen. 
   
 • Återlämna medier du lånat
  När du återlämnar dina lånade medier så behöver du inte använda varken bibliotekskort eller personnummer, och naturligtvis då heller inte din PIN-kod. Följ bara instruktionerna på skärmen så bör allt gå bra.

  Du kan även här få felmeddelanden, och om så är fallet så ber vi dig att kontakta bibliotekspersonalen.

Språk