eMedborgarveckan 2022 - eMedborgarveckan 2022

eMedborgarveckan 2022

Under eMedborgarveckan den 10-16 oktober 2022 sker insatser över hela Sverige för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla. Det gemensamma syftet är att öka den digitala delaktigheten och användningen av e-tjänster med fokus på de offentliga.

Vimmerby bibliotek erbjuder så mycket nyttig information som vi kan under årets eMedborgarvecka, och vi hoppas att det ska finnas något som passar dig!

Måndag 10 okt: Bibliotekets hemsida

Under måndagen kommer vi att ha vår storbilds-TV på plats på entréplanet. På den kan vi visa upp hur man

• - söker efter böcker och annat i vår katalog
  • - reserverar något som man hittat
  • - recenserar böcker man läst
  • - sparar sökningar och hur man kan få ett meddelande när nya böcker köps in som stämmer med sökningen
  • - gör andra saker, beroende på era frågor

Tisdag 11 okt: Drop-in IT-hjälp kl. 14-18

Ställ dina IT-relaterade frågor och vi hjälper dig efter bästa förmåga.
OBS! Du kan inte få din trasiga mobiltelefon, surfplatta, eller dator lagad på biblioteket.

Onsdag 12 okt: När text i böcker blir ett hinder/Digiteket

• - Legimus
    • Legimus är en tjänst från MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier) som biblioteket erbjuder de låntagare som har en läsnedsättning av något slag. Med en läsnedsättning menar vi att du behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunna läsa den.Tjänsten som biblioteket erbjuder innebär att vi registrerar dig så att du får ett Legimuskonto.
  • - Talboken Kommer (med vår spelare vid TV:n)
    • Talboken kommer är en tjänst som är tillgänglig för de personer som har ett abonnemang på en taltidning. Eftersom taltidningsabonnenter har en särskild spelare hemma så kan biblioteket skicka digitala ljusböcker direkt till dessa spelare. Vi visar hur spelaren fungerar.
  • - Storstilsböcker
    • Vi visar en del av vårt utbud av storstilsböcker. Storstilsböcker är ett bra alternativ för de som har svårt att läsa tryckt text i normal storlek. Vi har en hel sektion tillägnade dessa böcker som kanske inte så många vet om.
  • - Visning av Digiteket på TV:n
    • Digiteket är en plattform för digital fortbildning och inspiration. De vänder sig främst till bibliotekspersonal – men alla är välkomna att ta del av Digitekets material.

Torsdag 13 okt: Vikten av källkritik

• - Rullande information på vår Storbilds-TV under dagen

• - Digital föreläsning med Jack Werner kl. 18.00
    • Jack Werner är en av Sveriges främsta experter på källkritik och desinformation. Han fick Stora Journalistpriset 2014 för Viralgranskaren och är programledare för Creepypodden, om moderna spökhistorier. Den 13 oktober kl. 18 föreläser Jack Werner på Hultsfreds bibliotek. Vimmerby bibliotek sänder föreläsningen live på storbildsskärm. Ingen föranmälan behövs.

Fredag 14 okt: Drop-in IT-hjälp kl. 10-13

Ställ dina IT-relaterade frågor och vi hjälper dig efter bästa förmåga.

Förutom dessa fasta punkter så kommer vi att ha information om dessa digitala tjänster:

• - Biblio
  • - Bläddra
  • - PressReader
  • - Cineasterna
  • - Trafiko

Välkommen!

Med reservation för ändringar.

Vimmerbys kommunvapen     Digidelnätverkets logga

Siluett av landsbygd med tekniska detaljer

Öppettider idag