Biblio – bibliotekets alla e-medier i en app!

Vimmerby bibliotek erbjuder Biblio som app för både e-ljudböcker och e-böcker!

Som låntagare använder du ditt vanliga lånekort med PIN-kod och loggar in på Vimmerby bibliotek. Förutom att lyssna på och läsa e-medier både on- och offline kan du söka, utforska, och låna böckerna direkt i appen. Lånar du e-medier på bibliotekssidan när du är inloggad på "Mina sidor" blir lånet omedelbart synligt i appen.

OBS! Du måste ha fått ditt lånekort och skrivit under användaravtalet i person på biblioteket innan du kan använda Biblio.  

Du kan självklart fortfarande använda Mina Sidor på bibliotekets hemsida för att lyssna på och låna e-medier, men en av de stora fördelarna med appen Biblio är möjligheten till att ladda ner e-medier till din mobiltelefon eller surfplatta när du är ansluten till ett Wifi-nätverk, för att sedan kunna lyssna på eller läsa boken när du vill utan att behöva använda något av din mobila datamängd!

Oavsett om du lyssnar på e-ljudboken via appen eller vår hemsida så fortsätter boken därifrån du slutade lyssna. Med andra ord så kan du lyssna via hemsidan på din dator, pausa och stänga av, och sedan fortsätta lyssna i mobilen därifrån du pausade. Eventuella bokmärken försvinner dock när lånet går ut efter 28 dagar.

Biblio finns på flera språk; svenska, finska, engelska och arabiska. Det språk som används i appen följer det språk som du valt som huvudspråk i din mobil eller surfplatta så länge som det är något av de fyra språken.

Appen finns tillgänglig att ladda hem gratis i App Store och Google Play och den fungerar både för iOS och Android-enheter. Precis som för e-ljudbokslån (och vårt andra e-medium e-böcker) från vår hemsida gäller att du tills vidare maximalt kan låna totalt fem e-medier per sjudagarsperiod, och lånetiden per e-medium är 28 dagar. Efter 28 dagar får du låna boken igen om du inte lyssnat färdigt, för det går inte att förlänga lån av e-ljudböcker eller e-böcker.

Steg-för-steg-instruktioner för att komma igång med appen

Om du vill läsa mer om hur du kommer igång, se steg-för-steg-instruktionerna under E-biblioteksfliken.

Begränsningar

 • Max antal lån per låntagare och period: 5 stycken per 7 dagar
  Notera att detta gäller den sammanlagda mängden av e-böcker (som man läser på en skärm) och e-ljudböcker (som man lyssnar på) per 7-dagarsperiod. 

  Detta innebär att du som låntagare maximalt samtidigt kan ha 20 e-medier lånade samtidigt - om du lånat de maximala 5 titlarna var sjunde dag.

Biblio-appen släpptes som en helt ny app under hösten 2017. Version 3.7.3 gäller nu just nu för iOS (Apple), och version 3.7.4 för Android.  

Som med all mjukvara så kan det självklart fortfarande finnas lite problem. Skulle du råka ut för något, eller har frågor generellt, kontakta bara biblioteket så ska vi försöka se till att vi hittar svaren. 

OBS! Vid en stor uppdatering kan man i en del fall behöva avinstallera den befintliga versionen av Biblio och ladda ner den på nytt från App Store eller Google Play

Frågor och svar

 • Vad är åtgärdat i Biblio 3.7.3/3.7.4?

  - Navigeringsförbättringar
  - Diverse mindre buggfixar
   
 • Vilka nyheter finns i Biblio 3.7.3/3.7.4?

  - Användaren kan nu själv välja språk vid uppläsning av text i e-böcker (3.7.4; enbart för Android)
  - Text till tal-funktionalitet tillgänglig som en hörlursikon inuti e-bok. (3.7.4; enbart för Android) OBS! Om man har en Samsung-enhet så kan funktionen ha problem om man inte ändrar den prioriterade TTS-motorn (Text-To-Speech-motor) från Samsungs egna motor till Googles TTS-motor. Det har visat sig att Samsungs egna motor gärna läser upp svenska texter med engelskt uttal.
 • Det finns en hel del inställningar att välja mellan. Vilka är viktigast för mig?

  Det varierar från person till person, men det vi starkt rekommenderar är att man aktiverar funktionen "Aktivera användning endast vid Wifi" - speciellt om man inte har så mycket mobilt Internet att använda. Nu kan man ju ladda ner ljudböckerna till sin mobila enhet (mobiltelefon eller surfplatta), men det innebär inte att man alltid kommer ihåg att göra det medan man befinner sig uppkopplad till ett Wifi-nätverk.  

 

Språk

Kontakt