Biblio-appen

Biblio-appen - officiell bild

Biblio – bibliotekets alla e-ljudböcker finns i en egen app!

Vimmerby bibliotek kan tack vare vår bibliotekssystemutvecklare erbjuda en e-ljudboksapp. Appen heter Biblio och gör det enkelt att lyssna på e-ljudböcker med bra ljud i en mer tillgänglig design än tidigare.

Som låntagare använder du ditt vanliga lånekort med PIN-kod och loggar in på Vimmerby bibliotek. Förutom att lyssna på e-böcker både on- och offline kan du söka, utforska, och låna böckerna direkt i appen. Lånar du e-ljudboken på bibliotekssidan blir lånet omedelbart synligt i appen.

Du kan självklart fortfarande använda Mina Sidor på bibliotekets hemsida för att lyssna på och låna e-medier, men en av de stora fördelarna med appen Biblio är möjligheten till att ladda ner e-ljudboken till din mobiltelefon eller surfplatta när du är ansluten till ett Wifi-nätverk, för att sedan kunna lyssna på boken när du vill utan att behöva använda något av din mobila datamängd!

Oavsett om du lyssnar på e-ljudboken via appen eller vår hemsida så fortsätter boken därifrån du slutade lyssna. Med andra ord så kan du lyssna via hemsidan på din dator, pausa och stänga av, och sedan fortsätta lyssna i mobilen därifrån du pausade. Eventuella bokmärken försvinner dock när lånet går ut efter 28 dagar.

Biblio finns på flera språk; svenska, finska, engelska och arabiska. Det språk som används i appen följer det språk som du valt som huvudspråk i din mobil eller surfplatta så länge som det är något av de fyra språken.

Appen finns tillgänglig att ladda hem gratis i App Store och Google Play och den fungerar både för iOS och Android-enheter. Precis som för e-ljudbokslån (och vårt andra e-medium e-böcker) från vår hemsida gäller att du tills vidare maximalt kan låna totalt tre e-medier per sjudagarsperiod, och lånetiden per e-medium är 28 dagar. Efter 28 dagar får du låna boken igen om du inte lyssnat färdigt, för det går inte att förlänga lån av e-ljudböcker eller e-böcker.

Steg-för-steg-instruktioner för att komma igång med appen

Om du vill läsa mer om hur du kommer igång, se steg-för-steg-instruktionerna under E-biblioteksfliken.

Begränsningar

 • Max antal lån per låntagare och period: 3 stycken per 7 dagar
  Notera att detta gäller den sammanlagda mängden av e-böcker (som man läser på en skärm) och e-ljudböcker (som man lyssnar på) per 7-dagarsperiod. 

  Detta innebär att du som låntagare maximalt samtidigt kan ha 12 e-medier lånade samtidigt - om du lånat de maximala 3 titlarna var sjunde dag.

 • Kräver minst Android 5.0 eller iOS 10.0. 

Biblio-appen släpptes som en helt ny app under hösten 2017, och hade i början en del problem. Som alla appar så löser man fler problem med varje version, och den nyaste är nu version 3.1.5. Som med all mjukvara så kan det självklart fortfarande finnas lite problem. Skulle du råka ut för något, eller har frågor generellt, kontakta bara biblioteket så ska vi försöka se till att vi hittar svaren. 

OBS! I många fall kan man behöva avinstallera den befintliga versionen av Biblio och ladda ner den på nytt från App Store eller Google Play

Frågor och svar

 • Vad är nytt i Biblio 3.1.5 (aktuell version)?

  - Ny design
  - Utökade kategorier
  - Bättre sök
  - Förbered för e-böcker

 • Jag ser e-böcker i "Mina lån" men jag kan inte öppna dem. Varför inte?

  Du kan just nu inte låna och läsa e-böcker som låntagare på Vimmerby bibliotek. Dock så kan du se e-böcker som du lånat via "Mina sidor" på bibliotekets webbplats, då Biblioappen är förberedd för e-böcker inför nästa version.  

 • Det finns en hel del inställningar i Biblio 3.1.5. Vilka är viktigast för mig?

  Det varierar från person till person, men det vi starkt rekommenderar är att man aktiverar funktionen "Sök endast i tillgängliga titlar". Man ser att funktionen är aktiverad genom att på/av-väljaren till höger om funktionens namn blir röd och sitter i högerläge.

  Funktionen "Aktivera användning endast vid Wifi" är en annan inställning som kan vara bra att ha aktiverad om man inte har så mycket mobilt Internet att använda. Nu kan man ju ladda ner ljudböckerna till sin mobila enhet (mobiltelefon eller surfplatta), men det innebär inte att man alltid kommer ihåg att göra det medan man befinner sig uppkopplad till ett Wifi-nätverk.  

 

Språk

Kontakt