Databaser

Databaser som biblioteket erbjuder tillgång till

Biblioteken har flera databaser som du har möjlighet att söka i utan kostnad från bibliotekets publika datorer.
Vissa av databaserna kommer man även åt hemifrån; du behöver bara vara inloggad med ditt lånekort och PIN-kod. Leta efter texten "Fjärråtkomst".

 


Alex logotypAlex författarlexikon

Författarlexikon har ca 6000 biografier och ger dig möjlighet att söka även utifrån genrer och epoker eller länder och regioner, litterära priser, filmatiseringar, termer, temaartiklar, quiz med mera.


ArkivDigital logotypArkivDigital

Här finns mer än 82 miljoner bilder på kyrkböcker och andra historiska dokument, såsom flyttattester, bouppteckningar, domböcker och militära rullor med mera.

Du kan bara använda ArkivDigital på datorerna i Vimmerby biblioteks släktforskarsal.


ArtikelSök logotypArtikelSök

Databas med referenser till material ur svenska dagstidningar och tidskrifter. ArtikelSök ger information om artikeln, hänvisningar och värdefulla tips på vidare sökning. I flera fall är artiklarna tillgängliga som fulltext direkt på skärmen.


DiVA logotypDiVA - Digitala Vetenskapliga Arkivet

DiVA portal är en gemensam söktjänst för forskningspublikationer och studentuppsatser producerade vid 40 lärosäten och forskningsinstitutioner i Sverige. För varje titel i databasen finns bibliografisk information, vanligen ett abstract och en länk till fulltexten där arbetet är publicerat.


Logotyp med svensk flaggaInformation om Sverige

En online samhällsguide över det svenska samhället. Den vänder sig speciellt till dig som är ny i Sverige och som enkelt och snabbt vill hitta information om det svenska samhället. Du kan hitta information och svar på frågor om hur det fungerar i Sverige med bostad, sjukvård och utbildning.


Landguiden logotypLandguiden

Här kan du läsa om olika staters geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi etc. Landguiden ges ut av Utrikespolitiska Institutet och innehåller information om alla världens länder.


Nationalencyklopedin logotypNationalencyklopedin

Ett stort svenskt uppslagsverk, skrivet och faktagranskat av Sveriges främsta experter. Här finns det ordböcker, språklexikon, atlas, korsordshjälp och flera olika skoltjänster som du kan använda.


PLF logotypPLF Oskarshamn

Person- och lokalhistoriskt forskarcentrum i Oskarshamn har gett ut flera databaser på CD-skivor med samlade uppgifter från ministerialböcker (födelse-, dop-, lysnings-, vigsel-, död- och begravningsböcker) om socknar i de nuvarande kommunerna Vimmerby, Aneby, Borgholm, Boxholm, Eksjö, Emmaboda, Finspång, Gislaved, Gnosjö, Hultsfred, Hylte, Högsby, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Kinda, Lessebo, Linköping, Mjölby, Motala, Mönsterås, Mörbylånga, Norrköping, Nybro, Nässjö, Olofström, Oskarshamn, Ronneby, Sävsjö, Söderköping, Sölvesborg, Torsås, Tranås, Uppvidinge, Vadstena, Vaggeryd, Valdemarsvik, Vetlanda, Värnamo, Västervik, Ydre, Åtvidaberg, och Ödeshög.

Åtkomst enbart från bibliotekets släktforskardatorer


Riksarkivet logotypRiksarkivet - Digitala forskarsalen och Nationella Arkivdatabasen

Här kan du söka i Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser i Digitala forskarsalen (tidigare SVAR) samt söka information om arkiv och arkivinstitutioner i Sverige i Nationella Arkivdatabasen (NAD). Med tillgång till dessa resurser kan du komma igång med släktforskning med hjälp av ett antal skannade kyrkoböcker och databaser, och dessutom söka information om arkiv i Sverige, historisk topografisk indelning samt kontaktuppgifter till arkivinstitutioner.

Tillgänglig på bibliotekens publika datorer.


Sveriges dödbok

Sveriges dödbok är en databas med uppgifter om personer som avlidit i Sverige åren 1830 till 2020.

Åtkomst enbart från Vimmerby biblioteks släktforskardatorer.


Språk

Kontakt