E-ljudbok via Biblio-app

Den här sidan är till för att hjälpa dig att komma igång med Biblio. För mer information om själva appen, se vår informationssida om Biblio

Detta behöver du:

1. Ett lånekort hos Vimmerbys bibliotek med en PIN-kod.

2. Ladda ner appen Biblio (från Axiell Media) som du hittar i Google Play (för Androidenheter som mobiltelefoner och surfplattor) och i App Store (för iPhones och iPads). Appen är gratis.

Så här gör du:

1. Öppna Biblio-appen (skärmbilderna kan se lite olika ut då dessa är bilder på version 1.2)

Bild av Biblioappen 1

2. Om det är första gången som du använder appen så måste du välja vilket bibliotek som du vill logga in till. För dig så gäller det "Vimmerby bibliotek".

Bild av Biblioappen 2

Välj Vimmerby bibliotek

3. Logga in i bibliotekskatalogen med ditt lånekortsnummer (eller personnummer) och fyrsiffriga PIN-kod.

Ditt lånekortsnummer innehåller självklart inte en massa "x" som det visas på bilden. Det är bara för att visa dig vilken siffra numret börjar på och slutar på (speciellt för de som har ett lite äldre kort som har extra siffor på slutet).

NOTERA: Du kan nu själv skaffa en ny PIN-kod om du har glömt din nuvarande kod. Du klickar helt enkelt på länken "Glömt PIN-kod?" i inloggningsfönstret här på bibliotekets hemsida och följer stegen där. Det kan ta några minuter innan du får ett nytt lösenord skickat till din e-postadress, så du behöver ha lite tålamod där.
    En förutsättning för att du ska kunna skaffa en ny kod själv är att du har en e-postadress inlagd i din profil. Om du saknar detta måste du kontakta bibliotekspersonalen för en ny kod. När du fått en ny kod av personalen, se gärna till att du lägger in en aktiv e-postadress om du skulle glömma din PIN-kod igen.

Skriv in dina uppgifter

Du bör nu vara inloggad, och kunna söka bland de titlar som finns i Vimmerby biblioteks e-katalog!

Sök fram rätt bok

Sök på författare eller titel som du är intresserad av genom att skriva i sökrutan. I sökresultatslistan kan du klicka dig in för att läsa mer information om en viss bok. Om du vill låna den, klicka på "Låna" och du har sedan lånat e-boken i 28 dagar. Du behöver inte återlämna e-ljudboken. När lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Den försvinner automatiskt från appen och från "Mina lån" i bibliotekets webbkatalog. Vill du låna e-ljudboken igen måste du åter ladda ner den.

Lyssna på en e-ljudbok via ett senare tillfälle

Om du vill lyssna på en e-ljudbok vid ett senare tillfälle så behöver du bara starta appen och leta rätt på den bok du vill lyssna på. Du hamnar automatiskt på platsen där dina lånade e-ljudböcker samlas när du startar appen. Spelaren startar uppspelningen där du slutade sist.

Lyssna på e-ljudboken där du inte har någon internetuppkoppling

Om du vill lyssna på din lånade e-ljudbok utan att använda Internet behöver du först ladda ner den NÄR du har Internet. När du väl lånat boken så letar du upp den under rubriken "Mina lån".

I underkant på raden för varje bok ser du texten "Gör tillgänglig offline". Om du klickar på knappen till höger om den texten så påbörjas nedladdning till din mobil eller surfplatta. När nedladdningen är klar behöver du inte längre Internet för att lyssna på boken.

Begränsningar (generellt för e-medier)

Max antal lån per låntagare och period för e-medier (e-ljudböcker och e-böcker) är tre (3) stycken per sju (7) dagar.

Eventuella problem

Om du försöker låna fler titlar per tidsperiod än vad tillåter så kommer det inte att fungera. Det kan ge ett felmeddelande som inte beskriver situationen utförligt.

Ibland kan det en titel visas som att den finns i vårt utbud utan att den faktiskt gör det. Just nu rekommenderar vi att ni inte försöker låna de titlar som visas under "Kategorier"-sektionen av appen. Innehållet där har ännu inte riktigt synkroniserats med innehållet i vår katalog, så var vänlig använd "Sök"-funktionen tills vi här på sidan meddelar att "Kategori"-sektionen är användbar.

Du kan vid situationer som att du försöker låna en titel som inte finns i vår katalog få ett felmeddelande som detta:

Bibliofelmeddelande

Biblio-appen släpptes som en helt ny app under hösten '17, och hade i början en del problem som vi nu hoppas är lösta i och med den nya versionen 3. Som med all mjukvara så kan det självklart fortfarande finnas lite problem.

Skulle du råka ut för något, eller har frågor generellt, kontakta bara biblioteket så ska vi försöka se till att vi hittar svaren.