E-medier via Biblio-appen

E-medier via Biblio-appen

Den här sidan är till för att hjälpa dig att komma igång med Biblio. För mer information om själva appen, se vår informationssida om Biblio.


Detta behöver du:

1. Ett lånekort hos Vimmerbys bibliotek med en PIN-kod.
OBS! Du måste ha fått ditt lånekort och skrivit under användaravtalet i person på biblioteket innan du kan använda Biblio.

2. Ladda ner appen Biblio (från Axiell Media) som du hittar i Google Play (för Androidenheter som mobiltelefoner och surfplattor) och i App Store (för iPhones och iPads). Appen är gratis för bibliotekets låntagare att använda men behöver internetåtkomst när digitala böcker ska lånas och/eller laddas ner.


Så här gör du:

 1. Öppna Biblio-appen (skärmbilden kan se lite olika ut beroende på version)

  Hur Biblio-appen kan se ut på en mobiltelefon

 2. Om det är första gången som du använder appen så måste du välja vilket bibliotek som du vill logga in till. För dig så gäller det "Vimmerby bibliotek".

   

 3. Logga in i bibliotekskatalogen med ditt lånekortsnummer (eller personnummer) och fyrsiffriga PIN-kod. Om du använder ditt lånekortsnummer, så är det ett nummer som alltid slutar med siffrorna '0884').

  NOTERA: Du kan nu själv skaffa en ny PIN-kod om du har glömt din nuvarande kod. Du klickar helt enkelt på länken "Glömt PIN-kod?" i inloggningsfönstret här på bibliotekets hemsida och följer stegen där. Det kan ta några minuter innan du får ett nytt lösenord skickat till din e-postadress, så du behöver ha lite tålamod där.  
  En förutsättning för att du ska kunna skaffa en ny kod själv är att du har en e-postadress inlagd i din profil. Om du saknar detta måste du kontakta bibliotekspersonalen för en ny kod. När du fått en ny kod av personalen, se gärna till att du lägger in en aktiv e-postadress om du skulle glömma din PIN-kod igen.
  Checka sedan i boxen "Jag godkänner villkor" när du läst användarvillkoren (om du inte redan gjort det).  

Du bör nu vara inloggad, och kunna söka bland de titlar som finns i Vimmerby biblioteks e-katalog!


Ikonen i Biblio-appen för e-ljudböcker

Sök fram rätt bok

Sök på författare eller titel som du är intresserad av genom att skriva i sökrutan. I sökresultatslistan kan du klicka dig in för att läsa mer information om en viss bok.

 • Skulle du se den blåa ikonen med hörlurar så innebär det att boken är en e-ljudbok.
 • Skulle du se den röda ikonen med en bok så innebär det att boken är en e-bok.

Ikonen i Biblio-appen för e-böcker

Om du vill låna en bok, klicka på "Låna" och du har sedan lånat boken i 28 dagar. Du behöver inte återlämna boken. När lånetiden har gått ut slutar filen att fungera. Den försvinner automatiskt från appen och från "Mina lån" i bibliotekets webbkatalog. Vill du låna e-ljudboken igen måste du åter ladda ner den.

 

Lyssna på en e-ljudbok vid ett senare tillfälle 

Om du vill lyssna på en e-ljudbok vid ett senare tillfälle så behöver du bara starta appen och leta rätt på den bok du vill lyssna på. Du hamnar automatiskt på platsen där dina lånade e-ljudböcker samlas när du startar appen. Spelaren startar uppspelningen där du slutade sist.

 

Lyssna på e-ljudboken eller läs e-boken där du inte har någon internetuppkoppling

Om du vill lyssna på eller läsa din lånade bok utan att använda Internet behöver du först ladda ner den NÄR du har Internet. När du väl lånat boken så letar du upp den under rubriken "Mina lån".

I underkant på raden för varje bok ser du texten "Gör tillgänglig offline". Om du klickar på knappen till höger om den texten så påbörjas nedladdning till din mobil eller surfplatta. När nedladdningen är klar behöver du inte längre Internet för att lyssna på/läsa boken. 

 

Begränsningar (generellt)

 • Appen kräver minst Android 5.0 eller iOS 10.0.
 • Max antal lån per låntagare och period för e-medier (e-ljudböcker och e-böcker) är tre (3) stycken per sju (7) dagar.

 

Eventuella problem

 • Om du försöker låna fler titlar per tidsperiod än vad tillåter så kommer det inte att fungera. Det kan ge ett felmeddelande som inte beskriver situationen utförligt.
   
 • Vissa e-böcker finns enbart i PDF-format, som Biblio-appen inte kan hantera. Om man lånar en sådan e-bok genom webbplatsen så måste den då läsas på en dator. 
   
 • Ibland kan det en titel visas som att den finns i vårt utbud utan att den faktiskt gör det. Det beror oftast på en lite långsam synkronisering mellan vår leverantörs databas och innehållet i vår bibliotekskatalog. Det säkraste sättet att veta om en titel finns att låna är att leta rätt på den på bibliotekets webbplats, och låna den därifrån. Den kommer sedan omedelbart bli tillgänglig för dig i appen.
   
 • Om man har en Samsung-mobiltelefon så kan funktionen ha problem om man inte ändrar den prioriterade TTS-motorn (Text-To-Speech-motor) från Samsungs egna motor till Googles TTS-motor. Det har visat sig att Samsungs egna motor gärna läser upp svenska texter med engelskt uttal.
      
 • Du kan vid situationer som att du försöker låna en titel som inte finns i vår katalog få ett antal olika felmeddelanden. Om felmeddelandet i sig självt inte hjälper dig lösa problemet, kontakta biblioteket. Kom gärna in i person, eller skicka ännu hellre in ett e-postmeddelande eller ring till kontaktpersonen på den här sidan. Då riskerar du inte att han inte är på plats när du kommer in med frågor. 

 

Biblio-appen släpptes som en helt ny app under hösten 2017. Som med all mjukvara så kan det självklart fortfarande finnas lite problem i varje nysläppt version, men utvecklaren försöker kontinuerligt att lösa de problem som uppstår. Se alltid till att ha den senaste versionen installerad. 

Skulle du råka ut för något, eller har frågor generellt, kontakta bara biblioteket så ska vi försöka se till att vi hittar svaren.

Språk

Kontakt