Information för de vuxna

Biblioteket vill ge läsglädje och läsupplevelser

Alla barn behöver böcker. Men alla böcker passar inte alla barn. Vilken tur att det finns många olika sätt att få del av böckernas värld och många olika berättelser!

Genom böcker utvecklas barnets språk, ordförråd och fantasi. Att lyssna till rim, ramsor och visor hjälper barnet att höra rytmen i språket och i tidig ålder kan pekböcker vara en hjälp för att kunna sätta ord på saker.

När barnet börjat skolan kan det delta i vårt återkommande evenemang Sommarlovsboken. Då läser man och skriver om böcker på sommarlovet och deltar sedan i en bokfest, då en populär författare kommer på besök till biblioteket.

På biblioteket vill vi synliggöra böcker och göra det enkelt för dig som vuxen att låta barnet komma i kontakt med bilderböcker. Vi har sagostunder där vi använder oss av nyutkommen litteratur och du kan låna hem så många böcker du vill. Det är inga bötesavgifter på barnmedier.

Äpple på böcker symboliserandes vår äppelhyllaFör barn med läs- eller funktionshinder eller för barn som behöver extra språkstimulans finns en särskild Äppelhylla.

På Äppelhyllan har vi samlat bland annat taktila bilderböcker och böcker på teckenspråk. Biblioteket har också böcker för barn i andra format; både e-böcker och ljudböcker.

Språk

Fem råd till dig som förälder