Hur reserverar jag en bok?

Hur reserverar jag en bok?

Det finns olika sätt att ställa sig i kö för - det kallas att reservera - en bok, men det som vi i bibliotekspersonalen rekommenderar är att man som låntagare loggar in på sitt bibliotekskonto och gör det själv. Följ dessa steg, och det ska inte vara några problem (om vi har boken). 

 1. ikon som symboliserar att låntagaren inte är inloggadLogga in genom att klicka på hänglåset uppe i högra hörnet på bibliotekets webbplats (enklast gjort med tio siffrors personnummer och PIN-kod). 
   
 2. Webbplatsens sökfältSök upp den bok (eller film) du önskar genom att söka efter den i fältet högst uppe på webbplatsen. Observera att om du klickar på kugghjulet till höger om sökrutan så når du den utökade sökningen där du direkt kan söka mer specificerat.  
   
 3. Det finns möjligheter att filtrera sökresultatenNär du fått upp resultatlistan från din sökning, filtrera gärna sökningen till höger på sidan (om du använder en stationär dator; på en surfplatta eller en mobil finns filtreringen längre ner på sidan) på den medietyp du önskar (bok, DVD, ljudbok, etc.) så att du inte råkar göra en reservation på en ljudbok när du ville ha en "riktig" bok. 
   
 4. Klicka på namnet på boken för att se mer om den, och för att se om boken finns hemma eller om den är utlånad.
   
 5. I rutan med rubriken "Här finns titeln" kan du se vilken status boken har. Den kan ha ett antal olika statuslägen, bl.a. Inne, Utlånad, Beställd. Oavsett vilka av dessa tre en bok har så är det ok att reservera boken. Det som skiljer sig är hur lång tid det tar innan du får hämta boken på biblioteket. På varje fysisk resurs katalogpost visas dess statusläge
  • Om boken finns inne på biblioteket eller på filialerna i Storebro eller Södra Vi så tar det inte lång tid (längre tid på filialerna då de är öppna enbart en dag per vecka, och stängda på sommaren).  
  • Om boken är utlånad så kan det ta ett tag, beroende på vilken plats i reservationskön du har. Om tillräckligt många står i kö på en bok så blir den normala utlåningstiden på 28 dagar halverad till 14 dagar.   
  • Om boken är beställd så är det mycket svårt även för personalen att gissa när boken kan komma, då det kan bli förseningar både från förlag och från våra distributörer.
 6. När man är inloggad kan man göra en reservation självDu gör själv reservationen genom att klicka på länken/knappen "Reservera".  
   
 7. Du väljer själv om du vill hämta din reservation på Vimmerby bibliotek eller på någon av våra filialer i Storebro eller Södra ViNär du gjort det får du välja om du vill hämta din reserverade bok på Vimmerby bibliotek, eller på någon av filialerna. Även om du bor nära en filial, tänk på att de bara är öppna en dag i veckan (och är stängda ett antal veckor på sommaren). 
   
 8. Din reservation är nu klar, och det bör stå vilken plats i reservationskön du har. Observera att väntetiden i reservationskön kan variera stort, speciellt när vi har fler exemplar av en bok.   När du gjort din reservation visas din plats i reservationskön

 

Om du vill reservera fler böcker eller andra medier, upprepa steg 2-8.

Språk

Kontakt