Hur sparar jag favoritsökningar?

Hur sparar jag favoritsökningar?

Om man har ett visst intresse av exempelvis en viss författare så kan man göra en sökning på den författaren och spara den. Eller så kanske man enbart tycker om att se våra DVD-filmer, så då kan man göra en sökning på dem.  

Efter att man har sparat en sökning kan man aktivera en tjänst som gör att man får ett meddelande utskickat till sitt bibliotekskonto eller till sin e-postadress varje gång som en ny titel (bok/DVD-film/tidskrift) har kommit in till Vimmerby biblioteks katalog. På det viset kan man snabbt och enkelt få information om nya böcker av favoritförfattare, och sedan reservera de nya böckerna om man så önskar.

Man kan spara ett stort antal olika sökningar och få individuella meddelanden för allihop.

Exempel: Du vill göra en sökning på skönlitterära fysiska böcker som innehåller nyckelordet "fotboll" i antingen titeln eller i beskrivningen. Böckerna ska vara riktade mot målgruppen Vuxna. Sökningen ska sparas, och du vill få meddelanden via e-post när nya sökresultat på just den  

 1. Gå till den utökade sökningen på bibliotekets webbplats (klicka på kugghjulet till höger om sökrutan högst upp på sidan).
   
 2. Fyll i ordet "fotboll*" i rutan Fritextsökning. Stjärnan * lägger vi till för att få sökträffar på liknande ord som "fotbollen", "fotbolls-", "fotbollar" och liknande.
   
 3. Välj Kategori: Skönlitteratur
   
 4. Välj Medietyp: Bok
   
 5. Välj Språk: Svenska
   
 6. Välj Målgrupp: Vuxna
   
 7. Klicka på knappen "Sök" i sökformuläret. Det finns fler knappar med samma funktion, och det spelar ingen roll vilken ni använder.
   
 8. På sidan med Sökresultat, under rubriken "Sortera på", sök fram "Spara-sökningen"-ikonen som ser ut som en gammaldags "floppy disk" till vänster om ikonen som ser ut som två länkar i en kedja.
  Klicka på "Spara-sökningen"-ikonen.
   
 9. Om du är inloggad så får du fram en sida där du kan skriva in namnet på just den sökningen, och en beskrivning av sökningen. Ge sökningen ett namn, t.ex. "Fotbolls-sökning".
   
 10. Eftersom vi i detta exemplet vill bli meddelade om nya tillägg i bibliotekets katalog som uppfyller våra sökkriteria så behöver detta markeras. Klicka på checkrutan bredvid rubriken "Meddela mig om nya titlar"
   
 11. Nu finns det ett nytt val på sidan, om vilken metod man vill få meddelanden om nya sökträffar. För detta exempel så gör vi valet "E-post" till droppmenyn bredvid rubriken "Sändmetod".
   
 12. När det valet gjorts så visas vilken e-postadress som meddelandet kommer att skickas. Om det som visas inte är den e-postadress du vill att meddelande ska skickas ska gå till så kan den ändras. Annars är det bara att klicka på "Spara"-knappen.
   
 13. Nu har då sökningen sparats, och nästa gång som en skönlitterär bok på svenska med målgruppen vuxna läggs till i bibliotekets katalog som innehåller ordet "fotboll" (eller liknande") i titeln eller i beskrivningen så kommer ett e-postmeddelande att skickas till den e-postadress du specificerat. 
   
 14. Om något skulle ha blivit fel i din sparade sökning, så kan du gå tillbaka till dina sparade sökningar under "Mina sidor" och ändra det som du inte vill ha kvar, eller helt radera sökningen.  

Det som nu kommer att ske när en ny bok med ordet "fotboll" i titeln eller beskrivningen läggs till i Vimmerbys bibliotekskatalog så skickas ett e-postmeddelande till dig med information om vad som lagts till, och med en länk till just den eller de böckerna. Dessa e-postmeddelanden skickas normalt ut automatiskt av systemet under natten. Så snart som man kan länka till boken så kan man också göra en reservation på den.

Om du tycker om att hålla dig uppdaterad med vad nytt som kommer in till biblioteket, lägg in några sökningar på författare, nyckelord, eller vissa medier, så får du förhoppningsvis chansen att bli en av de första att läsa det som vi köper in och som intresserar dig!

Språk

Kontakt