Fjärrlåneansökan

Fjärrlån - information

Fjärrlån är till för om du inte kan hitta den bok/artikel du söker i våra bibliotek. Genom tjänsten försöker vi få tag på böcker och/eller artiklar åt dig på andra bibliotek runt om i Sverige mot en mindre kostnad.  

  • Avgiften för fjärrlån av bok/artikel är 20 kronor styck om vi kan få tag på den (du betalar normalt när du hämtar boken hos oss).
  • Det tar normalt mellan en och tre veckor innan du får fjärrlånet. Vid svårigheter att få tag på fjärrlån meddelas du.
  • Vi uppskattar det om du använder formuläret nedan i första hand när du vill göra ett fjärrlån. Om du vill beställa ett större antal böcker, skicka då gärna ett e-postmeddelande till biblioteket@vimmerby.se. Det är svårt för oss att ta emot beställningar på fler böcker över telefon då det tar tid och det då lätt blir kö vid lånedisken.
  • Se efter i vår katalog innan du skickar in ditt fjärrlånsansökan. Vi har kanske boken/artikeln du söker.
  • Du måste vara inloggad för att göra fjärrlånsansökningar via hemsidan.

OBS! Fjärrlån du inte hämtat ut måste du betala för. Om du inte längre vill ha fjärrlånet som du inte har hämtat, kontakta biblioteket eller ta bort reservationen på fjärrlånet under "Mina reservationer". Då avbeställs fjärrlånet och fjärrlånsavgiften försvinner.

 

Fjärrlåneansökan

  • Logga in för att skicka meddelande till biblioteket
Mina sidor

Språk Språk

Kort om fjärrlån

Vad är ett fjärrlån?

Om du söker en bok eller artikel som inte finns på biblioteken i Vimmerby, Storebro eller Södra Vi, kan vi låna in den åt dig från något annat bibliotek. Detta kallas fjärrlån. Vi lånar främst material från folkbiblioteket i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. Om boken inte finns tillgänglig där lånar vi även från andra folkbibliotek samt från högskole- och universitetsbibliotek.

Hur gör man?

Kolla först att vi inte har boken/artikeln själva innan du bestämmer dig för att fjärrlåna.

Om du vill fjärrlåna är det enklaste sättet att göra en fjärrlåneansökan.

Du behöver vara inloggad vilket du gör med ditt lånekortsnummer eller personnummer och en PIN-kod.

Ange författare, titel, utgivningsår och gärna även ISBN-nummer om det är en särskild upplaga du vill ha.

Om det är en artikel du vill beställa, ange då tidningens eller tidskriftens titel, årgång och nummer samt författare och titel på själva artikeln. Många gånger kan själv få tag på en artikel på internet. Det är bra om du också meddelar oss ett senaste datum då du måste få boken – om du har ett sådant. 

Vad kostar det?

Ett fjärrlån kostar 20 per bok/artikel, en avgift som du kan betala när du hämtar ut fjärrlånet. Observera att fjärrlåneavgiften ligger kvar även om du inte hämtar ut fjärrlånet.

Fjärrlån kostar ingenting när det handlar om att fjärrlåna böcker på ditt modersmål (om modersmålet skiljer sig från svenska och de andra nordiska språken).

Fjärrlån kostar heller ingenting för anställda inom Vimmerby kommun som använder tjänsten när de fortbildar sig i tjänsten. De kommunanställda ska använda sitt privata lånekort när de fjärrlånar böcker och/eller artiklar för fortbildning - även om de har ett tjänstekort.  

Hur lång tid tar det?

Du får räkna med att ett fjärrlån tar minst en vecka från det att du beställer boken till dess att du har den i din hand. Försök vara ute i god tid med din beställning. Populär kurslitteratur kan vara svår att låna, eftersom många studenter ska kanske ha samma bok.

Hur får jag reda på att min bok kommit?

När boken har kommit till oss meddelar vi dig via e-post eller sms. Kom ihåg att meddela oss om du har ändrat telefonnummer eller mejladress!

Vad händer om min bok inte har kommit?

Om vi får besked om att din bok inte går att fjärrlåna inom den tid du angivit eller inte går att låna alls av någon anledning, meddelar vi dig. Det kan vara så att boken redan är utlånad eller att den inte lånas ut som fjärrlån. Ibland kan det hända att boken du vill låna inte får lånas hem, utan du får sitta på biblioteket och läsa den.

Lånetid

Lånetiden för ett fjärrlån är normalt fyra veckor, men det är alltid det långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får låna fjärrlånet. Det är därför det kan stå olika återlämningsdatum på ditt kvitto om du fjärrlånar flera böcker som du hämtar samtidigt.

Omlån

Om du vill låna om ditt fjärrlån måste du kontakta oss på biblioteket. Vi kontaktar det långivande biblioteket och meddelar sen om det gick att göra omlån och i så fall till vilket datum.

Vimmerby bibliotek