Krisberedskap

Krisberedskap

Krisberedskapsveckan 2019 ägde rum 6-12 maj 2019. Krisberedskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i samarbete med kommunerna. Länsstyrelsen Kalmar län är regional ambassadör för Krisberedskapsveckan.

Hämta hem broschyren på ditt språkTidigare skickades broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på svenska ut av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) till alla Sveriges hushåll. På en undersida till denna sida finns länkar till denna broschyr på ett antal andra språk (samt lättläst svenska), så att så många som möjligt ska kunna ta del av denna mycket viktiga information.  

Efter Krisberedskapsveckans slut och en tid framåt kom biblioteket att ha montern med en krisberedskapslåda (eller krislåda) uppställd nära Stadshusets reception. 

Krislådan vi visar upp här på sidan är den så kallat "stora" varianten, med ett innehåll som ska hjälpa dig att hålla dig varm och vid liv utan hjälp från andra en kortare tid.

Vid ett längre strömavbrott eller kris i samhället måste du vara beredd på att klara dig minst 72 timmar helt själv. Komplettera upp med saker som du kanske redan har hemma. Tänk på att se till att du har ett förråd av konserver, torrvaror och annat som håller sig i rumstemperatur.

Självklart är det innehåll som vi visar upp bara ett exempel på vad man kan ha i sin krislåda, då det finns många produkter på marknaden av skiftande kvalitet. Tänk på att se till att det som är viktigast (kök/värmare) är av bra kvalitet, så att dessa produkter inte orsakar ett krisläge när du behöver använda dem enbart på grund av att de är för dåligt tillverkade!


Produkter att ha i lådan (dessa är de som vi hade på display i vår monter):

 1. Heat Pal värmekälla (kök och värmare) 
 2. Trangia kök (T25-1) 
 3. Trangia Fyrkök #23 (minikök) 
 4. BarCook kök (bränslekuddekök) 
 5. Extra värmekuddar (BarCook) 
 6. Vattendunk (hopvikbar 10 liter)
 7. Vattenreningstabletter (1 tablett = 1 liter)
 8. Vevradio (dynamo, nödladdare mobil m.m.)
 9. Fotogenlykta 
 10. Brandfilt
 11. Brandvarnare
 12. Tvättlappar 
 13. Handsprit 
 14. Plastsäckar 
 15. Silvertejp
 16. Tändmaterial

Det enda som vi inte visar upp på listan (och som vi inte har med i montern av säkerhetsskäl) men som bör finnas med är en förbränningsvätska, till exempel T-röd. 

Heat Pal värmekälla och plastsäckarBarCook kök, extra värmekuddar, tvättlappar, och handspritTrangia kök, Trangia fyrkök, fotogenlykta, och tändmaterialVattendunk och vattenreningstabletterVevradio och silvertejpBrandfilt och brandvarnare

Av smidighetsskäl är det bra att förvara alla produkter i en plastlåda stor nog att hålla allt. På det sättet vet man att man att allt man behöver vid krissituationen finns på ett ställe. 

Varorna (kanske inte exakt samma men liknande) går att beställa via www.civilbutiken.se.


Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats Civilförsvarsförbundets webbplats     Vimmerbys kommunvapen

Språk

Kontakt