Självbetjäning

Självbetjäning (låneautomaterna)

Allmänt

För att göra det enklare för dig som låntagare har vi två stycken låneautomater för självbetjäning på Vimmerby bibliotek som är placerade precis innanför entrén till biblioteket. Vi har även nyligen installerat en låneautomat på filialen i Storebro. 

Låneautomaterna är ett bra alternativ när bibliotekspersonalen vid lånedisken är upptagna med andra låntagare, eller när du helt enkelt vill ta hand om utlåningen själv.

Vad behöver jag för att kunna använda låneautomaterna för att låna eller låna om medier?

 1. Ett aktivt lånekort hos oss. Du behöver inte fysiskt ha med dig kortet, då du kan använda ditt personnummer (tio siffror) istället.
   
 2. Din personliga PIN-kod. Oavsett om du använder ditt lånekort eller ditt personnummer så måste du använda en fyrsiffrig kod. Denna kod är samma PIN-kod som du använder för att logga in på "Mina sidor" här på bibliotekets webbplats. Läs mer om PIN-koden och vad du kan göra på Mina sidor.

Vad kan jag göra vid låneautomaterna?

Vid låneautomaterna kan du göra tre saker:

 • Låna medier
  Vi pratar om "medier", då vi lånar ut böcker, tidningar, DVD-filmer, och annat. Oavsett vilka typer av fysiska medier du lånar så kan du själv låna det mesta i automaterna. Detta inkluderar de medier som du själv kan hämta från reservationshyllan (även fjärrlån).

  Om du vid lån av något material skulle få ett felmeddelande på skärmen, eller om du märker att det medium du lägger i den markerade rektangeln på bordskivan inte registreras på skärmen, var vänlig kontakta personalen. Det kan finnas ett antal olika skäl till varför det medium du försökt låna inte går att låna, och personalen kan vanligtvis lösa problemet snabbt. 
   
 • Låna om medier (och se vad du har lånat)
  Alla medier som du kan låna själv i automaterna kan du också låna om i automaterna - förutom fjärrlån. För att försöka låna om ett fjärrlån måste du även i fortsättningen kontakta bibliotekspersonalen. Det ska tilläggas att du kan också låna om allt (utom fjärrlån) här på hemsidan om du loggar in till "Mina sidor", och det kan du göra från din dator, surfplatta, eller mobiltelefon.  

  Du får fram en lista på de medier som du just nu har utlånat på dig om du trycker på "Mina lån"-ikonen på skärmen. När du ser listan på de medier du har hemma så har du möjligheten att antingen försöka låna om dem, eller att skriva ut ett nytt kvitto som visar hur länge du kan ha dem hemma innan du får påminnelse om att lämna tillbaka det du lånat.

  Om du har lånat e-medier (e-böcker och e-ljudböcker) så syns dessa inte på automaternas skärmar eller på det kvitto som du får i automaten. Skulle du önska ett kvitto med alla dina lån (fysiska medier OCH e-medier), kontakta bibliotekspersonalen, då kvittot du får vid lånedisken inkluderar alla dina nuvarande lån.  

  Om du får ett meddelande som innebär att ditt försök misslyckas när du försöker låna om ett medium (som inte är fjärrlån) på skärmen, var vänlig kontakta personalen. Det kan finnas ett antal olika skäl till varför det medium du försökt låna inte går att låna om, varav det vanligaste är att det är reserverad av någon annan låntagare. 
   
 • Återlämna medier du lånat
  När du återlämnar dina lånade medier så behöver du inte använda varken lånekort eller personnummer, och naturligtvis då heller inte din PIN-kod. 

  Följ bara instruktionerna på skärmen så bör allt gå bra. 

  Du kan även här få felmeddelanden, och om så är fallet så ber vi dig att kontakta bibliotekspersonalen. Ett felmeddelande vid återlämningen kan betyda att mediet inte blivit helt och hållet tillbakalämnat, vilket kan innebär att vi i bibliotekspersonalen ovetandes kan ställa upp en bok eller tidning i hyllan fast den fortfarande är utlånad på dig.

  Ett fel vid återlämnandet kan också leda till att andra som vill låna en viss bok eller tidning inte kan göra det, då den kan stå som utlånad i systemet trots att den egentligen är återlämnad. Vi skulle därför uppskatta det om du ser till att inga felmeddelanden dyker upp på skärmen när du återlämnar ditt eller dina lån.

  Om allt gått bra vid återlämnandet så är det bara att ställa upp ditt medium på återlämningsvagnen som står vid automaterna. Skulle det vara så att du inte vill att andra ser vad du lämnar tillbaka så går det bra att lämna ditt medium direkt till bibliotekspersonalen efter att du använt automaten.

  Självklart finns fortfarande alternativet att återlämna dina lånade medier till bibliotekspersonalen utan att använda automaten, men om det verkar som om personalen har mycket att hantera så hjälper det oss och andra låntagare om du gör så mycket som möjligt av återlämningen själv.

Språk