Självbetjäning

Självbetjäning (låneautomaterna)

För att göra det enklare för dig som låntagare har vi två stycken låneautomater för självbetjäning på Vimmerby bibliotek. De är placerade precis innanför entrén till biblioteket. Låneautomaterna är ingenting nytt på biblioteket, utan de har funnits på sin plats en längre tid. Anledningen till att vi nu lägger till information om dessa på vår webbplats är att viss hantering av automaterna har ändrats. 

Låneautomaterna är ett bra alternativ när bibliotekspersonalen vid lånedisken är upptagna med andra låntagare, eller när du helt enkelt vill ta hand om utlåningen själv.

Ditt lånekort har ett förfallodatum

Om du skulle få meddelandet "Ditt kort är spärrat" när du använder det i automaterna så beror det på att vi har begränsat tiden som ett lånekort är aktivt till ett år i taget, eller med andra ord gett ditt lånekort ett "förfallodatum". Vi har gjort detta för att se till att de personuppgifter som är knutna till ditt bibliotekskonto är uppdaterade, så att du kan nås av både automatiserade meddelanden via SMS eller e-post, och av personalen om det skulle vara något problem, till exempel med att göra en fjärrlånsbeställning. Om du skulle få detta meddelande när du använder en automat, var vänlig kontakta bibliotekspersonalen så får du hjälp med ett nytt förfallodatum efter en koll att dina personuppgifter stämmer. 

Vad kan jag göra vid låneautomaterna?

Vid låneautomaterna kan du göra tre saker:

 • Låna medier
  Vi pratar om "medier", då vi lånar ut böcker, tidningar, DVD-filmer, och annat. Oavsett vilka typer av fysiska medier du lånar så kan du själv låna det mesta i automaterna. Detta inkluderar de medier som du själv kan hämta från reservationshyllan (även fjärrlån).

  För att låna så trycker du på "Låna"-ikonen på skärmen på automaten. Om du vid lån av något material skulle få ett felmeddelande på skärmen, eller om du märker att det medium du lägger i den markerade rektangeln på bordskivan inte registreras på skärmen, var vänlig kontakta personalen. Det kan finnas ett antal olika skäl till varför det medium du försökt låna inte går att låna, och personalen kan vanligtvis lösa problemet snabbt. 

  För att kunna genomföra ett lån hos Vimmerby bibliotek behöver du har ett aktivt lånekort hos oss. Du behöver inte fysiskt ha med dig kortet, då du kan använda ditt personnummer (tio siffror) istället. Tills nyligen så behövdes det ingenting mer för att låna i automaterna hos biblioteket, men nu har vi av säkerhetsskäl aktiverat behovet av att använda en PIN-kod vid lån. Oavsett om du använder ditt lånekort eller ditt personnummer så måste du alltså nu även använda en fyrsiffrig kod.

  Denna kod är samma PIN-kod som du använder för att logga in på "Mina sidor" här på bibliotekets webbplats, så du som tidigare inte använt en PIN-kod kommer i och med detta att upptäcka en mängd funktioner som du kanske inte fanns tillgängliga. Läs mer om PIN-koden och vad du kan göra på Mina sidor.

 • Låna om medier (och se vad du har lånat)
  Alla medier som du kan låna själv i automaterna kan du också låna om i automaterna - förutom fjärrlån. För att försöka låna om ett fjärrlån måste du även i fortsättningen kontakta bibliotekspersonalen. Det ska tilläggas att du kan också låna om allt (utom fjärrlån) här på hemsidan om du loggar in till "Mina sidor", och det kan du göra från din dator, surfplatta, eller mobiltelefon.  

  Du får fram en lista på de medier som du just nu har utlånat på dig om du trycker på "Mina lån"-ikonen på skärmen. När du ser listan på de medier du har hemma så har du möjligheten att antingen försöka låna om dem, eller att skriva ut ett nytt kvitto som visar hur länge du kan ha dem hemma innan du får betala en förseningsavgift. OBS: Om du har lånat e-medier (e-böcker och e-ljudböcker) så syns dessa inte på automaternas skärmar eller på det kvitto som du får i automaten. Skulle du önska ett kvitto med alla dina lån (fysiska medier OCH e-medier), kontakta bibliotekspersonalen, då kvittot du får vid lånedisken inkluderar alla dina nuvarande lån.  

  Om du får ett meddelande som innebär att ditt försök misslyckas när du försöker låna om ett medium (som inte är fjärrlån) på skärmen, var vänlig kontakta personalen. Det kan finnas ett antal olika skäl till varför det medium du försökt låna inte går att låna om, varav det vanligaste är att det är reserverad av någon annan låntagare. 

  Tills nyligen så behövdes det ingenting mer än ditt lånekort eller ditt personnummer för att gör ett omlån i automaterna hos biblioteket, men nu har vi av säkerhetsskäl aktiverat behovet av att använda en PIN-kod vid både lån och omlån. Oavsett om du använder ditt lånekort eller ditt personnummer så måste du alltså nu även använda en fyrsiffrig kod.

  Denna kod är samma PIN-kod som du använder för att logga in på "Mina sidor" här på bibliotekets webbplats, så du som tidigare inte använt en PIN-kod kommer i och med detta att upptäcka en mängd funktioner som du kanske inte fanns tillgängliga. Läs mer om PIN-koden och vad du kan göra på Mina sidor.

 • Återlämna medier du lånat
  När du återlämnar dina lånade medier så behöver du inte använda varken lånekort eller personnummer, och naturligtvis då heller inte din PIN-kod. Det enda du behöver göra är att trycka på Återlämningsbilden på skärmen på automaten, och sedan lägga varje medium inom den markerade rektangeln.

  Du kan även här få felmeddelanden, och om så är fallet så ber vi dig att kontakta bibliotekspersonalen. Ett felmeddelande vid återlämningen kan betyda att mediet inte blivit helt och hållet tillbakalämnat, vilket kan innebär att vi i bibliotekspersonalen ovetandes kan ställa upp en bok eller tidning i hyllan fast den fortfarande är utlånad på dig.

  Ett fel vid återlämnandet kan också leda till att andra som vill låna en viss bok eller tidning inte kan göra det, då den kan stå som utlånad i systemet trots att den egentligen är återlämnad. Vi skulle därför uppskatta det om du ser till att inga felmeddelanden dyker upp på skärmen när du återlämnar ditt eller dina lån.

  Om allt gått bra vid återlämnandet så är det bara att ställa upp ditt medium på återlämningsvagnen som står vid automaterna. Skulle det vara så att du inte vill att andra ser vad du lämnar tillbaka så går det bra att lämna ditt medium direkt till bibliotekspersonalen efter att du använt automaten.

  Självklart finns fortfarande alternativet att återlämna dina lånade medier till bibliotekspersonalen utan att använda automaten, men om det verkar som om personalen har mycket att hantera så hjälper det oss och andra låntagare om du gör så mycket som möjligt av återlämningen själv.

Språk