Databaser

Databaser

Biblioteken har flera databaser som du har möjlighet att söka i utan kostnad från bibliotekets publika datorer.
Vissa av databaserna kommer man även åt hemifrån; du behöver bara vara inloggad med ditt lånekort och PIN-kod. Leta efter texten "Fjärråtkomst".

 


Alex författarlexikon

Författarlexikon har ca 5000 biografier och ger dig möjlighet att söka även utifrån genrer och epoker eller länder och regioner, litterära priser, filmatiseringar, termer, temaartiklar, quiz med mera.

Åtkomst från biblioteket och Fjärråtkomst

 

Alex författarlexikon som app

Nu finns Alex författarlexikon som app. Alex har för närvarande över 5000 författarpresentationer. Du kommer åt hela appens innehåll gratis via ditt bibliotekskort.

Alex författarlexikon för Android

Alex författarlexikon för iPhone och iPad

 


ArkivDigital

Här finns mer än 73 miljoner bilder på kyrkböcker och andra historiska dokument, såsom flyttattester, bouppteckningar, domböcker och militära rullor med mera.

Du kan bara använda ArkivDigital kostnadsfritt på Vimmerby biblioteks släktforskardatorer.

 


ArtikelSök

Databas med referenser till material ur svenska dagstidningar och tidskrifter. ArtikelSök ger information om artikeln, hänvisningar och värdefulla tips på vidare sökning. I flera fall är artiklarna tillgängliga som fulltext direkt på skärmen.

Åtkomst från biblioteket

 


DIVA

DiVA portal är en gemensam söktjänst för forskningspublikationer och studentuppsatser producerade vid 40 lärosäten och forskningsinstitutioner i Sverige. För varje titel i databasen finns bibliografisk information, vanligen ett abstract och en länk till fulltexten där arbetet är publicerat.

Åtkomst från biblioteket & fjärråtkomst

 


Encyclopedia Britannica - Library edition

Använd Encyclopedia Britannica för att söka på allt möjligt - artiklar, bilder, videor, tidningar och journaler, webbplatser, och mer. Finns enbart på engelska.

Åtkomst från biblioteket 

Fjärråtkomst Junior (5-10 år; logga in med lånekort + PIN-kod)
Fjärråtkomst Student (10-14 år; logga in med lånekort + PIN-kod)
Fjärråtkomst Vuxen (14 år+; logga in med lånekort + PIN-kod)

 


Information om Sverige

En online samhällsguide över det svenska samhället. Den vänder sig speciellt till dig som är ny i Sverige och som enkelt och snabbt vill hitta information om det svenska samhället. Du kan hitta information och svar på frågor om hur det fungerar i Sverige med bostad, sjukvård och utbildning.

Åtkomst från biblioteket och fjärråtkomst

 


Landguiden

Här kan du läsa om olika staters geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi etc. Landguiden ges ut av Utrikespolitiska Institutet och innehåller information om alla världens länder.

Åtkomst från biblioteket och Fjärråtkomst

 


Nationalencyklopedin

Ett stort svenskt uppslagsverk, skrivet och faktagranskat av Sveriges främsta experter. Här finns det ordböcker, språklexikon, atlas, korsordshjälp och flera olika skoltjänster som du kan använda.

Åtkomst från biblioteket

 


PLF Oskarshamn

Person- och lokalhistoriskt forskarcentrum i Oskarshamn har gett ut två CD-skivor med samlade uppgifter från ministerialböcker (födelse-, dop-, lysnings-, vigsel-, död- och begravningsböcker) om socknar i de nuvarande kommunerna Vimmerby, Västervik, Kinda, Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Åtvidaberg, Oskarshamn, Hultsfred, Mönsterås, Högsby, Aneby, Eksjö, Sävsjö och Vetlanda.

Åtkomst enbart från bibliotekets släktforskardatorer

 


SVAR- Digitala forskarsalen

Kom igång med släktforskning med hjälp av ett antal skannade kyrkoböcker och databaser.

Tillgänglig på bibliotekens publika datorer.

Åtkomst från biblioteket

 


Sveriges dödbok

Sveriges dödbok är en databas med uppgifter om personer som avlidit i Sverige åren 1947 till 2009.

Åtkomst enbart från Vimmerby biblioteks släktforskardatorer.


Språk